söndag 11 januari 2015

Och så var det ju det där med kosten...

Innan jag blev gravid hade jag en föreställning om hur det skulle vara. Jag skulle träna och röra på mig nästan som vanligt - check. Jag skulle acceptera att kroppen förändras och älska att se magen växa - check. Sist men inte minst skulle jag hålla kosten vettig och inte bli "lurad" av mina egna hjärnspöken och så kallade cravings. På så vis skulle jag hålla min viktuppgång i schack och inte låta siffrorna på vågen skena iväg. Hmm. ..dom där två sista punkterna har varit betydligt svårare att styra än jag trodde.

För det första. Sluta snusa. Jag hade mentalt förberett mig för det en längre tid, tänkt att jag nog ska sluta snart. Men sen gick allt ganska snabbt så blev det ändå ett abrupt stopp. Och för att dämpa suget blev det tuggummi, pastiller och även godis ibland. Sen är det helgen. Under helgen dricker jag gärna ett glas vin el dyl till maten. Nu har det blivit godis till helgen för att ha nånting gott. Jag är tyvärr en unna-mig-person. Ett beteende jag gärna skulle ändra på.

Som om inte ovanstående skulle vara tillräckligt så har jag dessutom känt avsmak mot "vanlig" mat under graviditeten. Detta har som tur släppt nu, men under nästan halva graviditeten har jag haft svårt att få i mig proteinrika livsmedel så som kyckling, fisk, kött, kvarg och ägg. Sånt som jag nästan lever på i vanliga fall.  Kolhydrater har däremot gått hur bra som helst. Så inte konstigt att min kosthållning blivit lite upp och ner. Som tur har jag inte haft några större cravings. Förutom filmjölk! Har ätit filmjölk med havregryn till frukost och kvällsmål i några månader nu.

Det svåraste ändå när det kommer till kosthållning under graviditet är för mig motivationen. Det är inte så att jag tänker "äh, jag ska ju ändå gå upp i vikt så då kan jag passa på att äta", men det är i princip samma tanke fast i lite annan form. För nu har jag ju ingen möjlighet att slipa och forma kroppen, och då har jag heller någon stark morot som motiverar mig att hålla kosten i skick. För det är endast då, då när jag kan se mitt mål framför mig, när jag ser hur kroppen formas och känner hur kläderna börjar sitta lösare. Det är bara då jag är motiverad att hålla kosten riktigt i skick. Jag vet ju att jag för min Och bebisens skull mår bra av att äta så bra som möjligt, men det är svårt. Eller svårare än jag trodde.

Nu är det ju inte så att jag har en värdelös kosthållning, jag äter ganska bra i grunden. Men det blir lite för mycket socker. På tisdag ska jag på sockerbelastning, hjälp! Men jag tror nog det går bra. Åtminstone har mitt fastesocker varit bra hittills.

Självdisciplin. Något jag har hur mycket som helst av ibland. Och ibland får jag leta med ljus och lykta och ändå lyckas jag inte hitta den. Men det är bara att fortsätta leta. Nånstans där inne finns den, vet ju det!

Grönsaker, bär och frukt är jag iaf duktig på att få i mig. I julklapp fick jag en mixer så några nyttiga och goda smooties har det hunnit bli sen dess. Här följer recept på en av favoriterna:
- 1 ekologisk banan
- 1 åländskt äpple
- åländska blåbär och hallon
- ca 1/2 dl äppeljuice, gärna ekologisk eller åländskt
- en skvätt havtornssaft
- 1 tsk åländsk honung
Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar