fredag 20 januari 2017

Plus listan

Idag var jag och pratade av mig lite igen. Och av min terapeut fick jag så som ofta en uppgift att fundera på hemma. Och uppgiften denna gång lämpar sig ypperligt för ett blogginlägg. Det handlar om något så simpelt som att lista plus aktiveter, det vill säga saker som får mig att må bra.

För så här är det. Jag är urursel på att hantera stress. Senast igårkväll var jag helt upp i limningarna och senare helt dränerad efter en riktigt h*lveteskväll. Och sådana situationer uppstår alltför ofta i mitt liv nu för tiden. Och jag vill verkligen inte ha det så. Men sen är det så att allt inte går att påverka. Vissa omständigheter finns bara där, och jag måste hantera dem på något sätt. Och visst kan man och ska man försöka jobba på att eliminera eller lära sig hantera dessa omständigheter som skapar stress, men stressfyllda situationer kommer ändå att uppstå hur jag än vänder och vrider på det. Så ett annat sätt att undvika att bli dränerad på energi är att fylla på med må bra- aktiviteter. Så att minusen vägs upp av plussen och man kommer i balans. Ingen kvantfysik överhuvudtaget, utan logiskt och enkelt. Men ändå värt att fundera över. Har du tillräckligt med plus i ditt liv?

Här kommer mina plus-aktiviteter, som ger mig energi:


 • Träning. Vilken överraskning (not)! Men det som min terapeut sa idag som var ett bra kom-ihåg för mig var att "kanske t.ex. ett spinningpass känns lönslöst om det inte är något man upprepar regelbundet, men så är det inte, för du har ändå fyllt på din bägare med energi för att det fått dig att få bra för stunden". Sant.
 • Mina morgon- och kvällspromenader. Är så glad att jag fått in dessa igen. Det är ju bevisat att det händer massa positivt i hjärnan under en promenad, och det måste stämma, för jag så mår av promenaderna just nu att jag ofta längtar efter dem. 
 • Städa. Ja, faktiskt. Och nej, jag tycker inte alltid det är kul, speciellt om jag är trött och har lite tid. Men jag vill ha det rent omkring mig och om jag någongång får chansen att städa i lugn och ro så njuter jag verkligen av det. 
 • Jobba i naturen. Jag tycker egentligen inte det är så jättespännande att vara på stugan nu, även om jag alltid njuter av att vara där. Men när våren kommer och jag får börja pyssla på med potatisland eller bara släpa ris, hugga ved, vad som helst. Att vara ute, jobba med kroppen och göra något som man (i något skede) ser tydligt resultat av, aah vad bra det känns!
 • Umgås med vänner. Det tragiska med den här punkten är att det händer alldeles alldeles för sällan! Jag mår så otroligt bra runt mina närmaste vänner, kan inte ens beskriva hur de får mig att känna. Men avstånd gör att vi alla träffas på tok för sällan. Och jag saknar dem så att det gör ont. För detta är något jag både skulle vilja ha och verkligen behöva mer av i mitt liv. Och att hitta nya vänner är inte allt för lätt. Alla är så inrutade i sitt eget liv, liksom jag. Måste blir bättre på att socialisera och knyta nya kontakter. Jag är nog väldigt social av mig, men att ta det "steget längre" och faktiskt börja umgås med folk är inget som händer så där bara, har jag märkt. Och så är jag ju bortskämd med mina stjärnor och den relation vi har.
 • Familjetid. Nu pratar vi framförallt helger och lov då det inte finns skola och jobb som är i fokus. När vi är samlade på stugan och alla är på bra humör, då finns det inget bättre. Och att ha någon i min ursprungsfamilj runt mig, det mår jag också bra av.
 • Läsa böcker. Skön avkoppling för hjärnkontoret.
 • Dra pass. Skulle kunna tänkas gå under kategorin träning men så är det inte. Läs mitt förra blogginlägg om du inte gjort det så förstår du. 
 • Blogga. Även om jag ibland känner av en viss stress (vill gärna ha ett bra bloggflyt och skriva minst 2-3 inlägg per vecka men känner inte alltid att tiden räcker till), så mår jag bra av att skriva av mig. Och inget lyfter mer än ett blogginlägg som får fin feedback av er läsare. Sånt berör och värmer.

Det finns säkert fler saker jag skulle kunna fylla på med, men dessa var de jag kom på i stunden. Skriv gärna dina må-bra saker. Kanske jag får tips på mer jag kan göra för att fylla på i min energi-bägare. Nu gäller det bara att få in dessa punkter. Helst flera varje dag. Och lika viktigt är att påminna sig själv om vad man gjort för att fylla på på plus-sidan. För ibland försvinner aktiviteterna i vardagspusslet utan att man tänker på det. Och det känns kanske inte som att man gjort mycket för sin egen skull. Men också små stunder är värda mycket. Stunder som denna. Då jag skriver mitt tredje blogginlägg denna vecka och njuter av tystnaden i huset och att helgen ännu väntar som en öppen bok. 

På sommaren försöker jag verkligen njuta av allt livet har att erbjuda. Och morgondopp och kaffe på bryggan, det är helt oslagbart!

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Fint skrivet. Samhället som det ser ut idag innebär stress för många och det gäller att hitta sätt att kunna hantera den.
  Något jag själv bl a försöker gå efter är citat jag hittade på nätet för några år sedan lyder ungefär då här:" always remember The small things because some day you realize they were The big things. " Att man ska försöka stanna upp emellanåt liksom ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant! Bra att påminna sig om det ibland.

   Radera
 2. Det är nog hälsosamt att fundera igenom sånt där ibland! För mig är nog tid ute i naturen, att rensa och få ordning på våra grejer, handarbete och bakning och matlagning sånt som jag mår bra av, under rätt förutsättningar vill säga. Helst utan gnällande barn runt omkring mig och utan tider att passa. Då blir jag bara mer stressad och en inte speciellt trevlig person.

  Det du skrev om vänner kunde jag ha skrivit själv. Alla mina gamla nära vänner bor långt borta. Och hjälp vad set är svårt att hitta nya nära vänner. Det stannar så lätt vid bekanta som man träffar nu som då, men alla andra verkar redan ha sin färdiga nära vänkrets.. Eller vad vet jag. Borde nog bli bättre på att "kompisdejta"!

  SvaraRadera