torsdag 9 januari 2014

Vardagsrutiner, kost och resultat

En dryg vecka har gått av det nya året. Hur har det gått med dina planer och mål? Har du satt upp målen, skisserat planen och kommit igång, eller har du haft en lugn start på 2014?

Det kan vara utmanande att hitta rutinerna efter julens ledigheter och matorgier. Det är lite lustigt egentligen, för man går i flera veckor och längtar efter en ledighet (åtminstone jag), men i efterhand är det ofta så att man inser att man mådde bäst när man var mitt upp i vardagsrutinerna. Och så är det, människan är ett vanedjur, och de flesta av oss mår bäst att regelbundna vanor och tider. Äta på samma tider, äta ungefär samma sak, gå och lägga sig samma tid varje kväll, stiga upp samma tid varje morgon, träna ungefär samma tid varje dag. Visst låter det lite tråkigt, men om vi är riktigt ärliga mot oss själva så tror jag ni håller med om att vi mår vi bäst när vi följer ungefär samma rutiner varje dag.

På tal om att äta ungefär samma sak varje dag så läste jag ett intressant inlägg här om dagen. Det var långt men läsvärt om hur man deffar. Ni hittar det här: http://traningslara.se/hur-man-deffar/. Där tar skribenten bl.a upp vikten av enformig mat. Det finns faktiskt fler än en orsak till varför man äter samma sak varje dag när man deffar. Det handlar om "sensory specific satiety" vilket betyder att vi blir mätta på en viss smak eller stimuli. Så desto färre smaker desto fortare blir du mätt. Du kan ju själv tänka dig hur mycket du äter om du går på stående bord jämfört med om du har din vanliga portion vardagsmat framför dig. Nu säger jag inte att ni alla ska äta samma sak dag ut och dag in, men som en av mina förebilder brukar skriva på facebook:
"If you don't eat according to your goals, don't expect to reach them!"

Haha, ja om det vore så enkelt
När vi nu ändå är inne på ämnet så kan jag berätta att jag är på diet nu. Under hösten har jag laddat och (förhoppningsvis) byggt muskler. Nu ska jag neråt igen. Vi har planer på att resa iväg igen v. 8 så till det vill jag komma i bättre form. Men jag kommer inte att köra riktigt lika sträng diet som jag gjorde i jan-feb ifjol eftersom jag nu har ett vasalopp att träna inför också. För att kunna köra tuffa uthållighetspass måste man ha ordentligt med energi, åtminstone just innan och efter träningspasset. Troligtvis kommer jag förbränna en och annan kalori i spåret också.

Men nu har jag inte kommit igång med min träning ännu. P.g.a av min höga temp har jag nu haft total vila i över en vecka, ingen träning alls. Och innan det var det ju inte heller bra, då trodde jag att jag var frisk, och tränade från och till men blev värre igen. Men nu håller tempen på att stabilisera sig och dom har dessutom lovat snö till helgen, så jag börjar se ett ljus i tunneln!! Gläjdehopp för det!

Jag är ändå glad att jag bestämde mig för att gå på diet fr.o.m 2.1. Det har riktigt bra hittills, -1,8 kg på en vecka. Lite väl mycket kanske men det går ju alltid snabbt i början. Och då har jag inte rört på mig alls! Ytterligare ett bevis för att det är i köket man får magrutor, inte i gymmet. Mitt mål är att gå ner ca 1 kg i veckan fram till resan, alltså ca 5 veckor till. Tack vare dieten har jag känt att jag ändå jobbat med mig själv och åt rätt håll, fast jag inte kunnat träna. Annars skulle jag troligen blivit helt knäpp, nu är det bara lite värre än vanligt! ;)

Ha det fint vänner!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar